The House Logo

Banken hebben 150 miljard Euro steun nodig ?!?

Door: TH / HD - 12-07-2016

Aldus een berekening van de Deutsche bank. Volgens de krant “ de Tijd ”  kregen Europese banken sedert 2008, 671 euro miljard staatssteun ( u en ik ) en 1.288 eur miljard staatswaarborgen ( u en ik ). En toch is er extra overheidssteun nodig. Het kernprobleem van de banken is een te lage rentemarge en te veel slechte kredieten. Dit is horror voor de banken. Hoe kon het ook zo ver komen? Weeral de fout van de overheid. De ECB manipuleert de intrestvoeten naar beneden waardoor de rentemarge te laag staat. Krediet wordt te goedkoop waardoor er roekeloze ( = slechte kredieten ) projecten van de grond komen. Aan de andere zijde wordt de bevolking dom gehouden door de bankwaarborg tot 100.000 eur en de Vlaming gelooft dit want er staat historisch veel geld op de spaarboekjes.

De bankwaarborg, alhoewel goed bedoeld, heeft een perfide bijwerking. Spaarders maken geen onderscheid meer tussen een solvabele en een minder solvabele bank. Hierdoor wordt de roekeloosheid van de bank beloond. In geval van problemen ( bv Optima ) is er steeds de bankwaarborg. De bankwaarborg maakt dat de spaarder ook vertrouwen heeft in een minder solvabele bank. In een vrije markt moet de minder solvabele bank een hogere rente betalen aan de spaarder en omgekeerd. De bankwaarborg heeft dit essentieel mechanisme kapot gemaakt. Het mogelijk failliet van de bank wordt afgewenteld op de rug van de overheid.  U kan het een beetje vergelijken met een omniumverzekering voor een auto. Het risico wordt afgewenteld op de verzekeringsmaatschappij en kan een uitnodiging zijn tot risicogedrag voor de chauffeur.

Zoals u ziet is de overheidsbemoeienis in de bankwereld erg groot ( intrestmanipulatie, subsidies, bankwaarborg, enz... ). 

De studie van de Deutsche Bank toont aan dat alle spaargeld in gevaar is en de spaarder beseft het gewoon niet meer. Er wordt steeds meer en meer aan de overheid gevraagd en deze zinkt verder weg in een moeras van schulden en waarborgen  ( = overdracht van risico ). Dit kan alleen maar tot op de dag het niet meer kan. En dan zijn we allemaal de klos.

Helaas is de oplossing ( = neoliberalisme, minder overheid ) door linkse krachten vakkundig zwart gemaakt. Wanneer u aan Jan met de pet vraagt "wie zijn schuld is het ?" Dan zal het antwoord meestal zijn "het is de schuld van het neoliberalisme". Terwijl heel veel problemen net worden veroorzaak door een te grote overheid ( bv bankwaarborg, subsidies, intrestmanipulatie, enz... ) en bijgevolg een te kleine vrije markt. Wij, als gemeenschap, moeten o.a. opnieuw leren aanvaarden dat risico niet kan weg gecamoufleerd worden door regels van de overheid. Of we het nu willen of niet, de natuur heeft de vrije markt gewild ( met z'n voor- en nadelen ). De natuur gaf ons ook oplossingen tegen risico en dat zijn ook goud en zilver. Goud en zilver kunnen niet failliet gaan.

Ik hoop met dit artikel u een inkijk te hebben gegeven in de problematiek van de banken. Anders gezegd, het zit gewoon structureel verkeerd. Koop goud en zilver en u bent verlost van het bankenprobleem. 

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0