The House Logo

Bancarotta & Bank Kaputt

Door: TH/HD - 15-09-2015

De editie KBC Economic Research (nr 38), van 14/09/2015 heeft als titel   'Conjunctuur in Westerse economieën in goede doen'.

Een van Italië grootste banken Unicredit heeft vandaag bekend gemaakt, (Reuters 14/09/2015) ongeveer 10.000 personeelsleden te ontslaan, verspreid in de toekomst. Dit stemt overeen met 7% van het totale personeelsbestand. De ontslagen vallen vooral in Duitsland, Italië en Oostenrijk. De ingreep wordt gemotiveerd wegens tegenvallende inkomsten en te hoge uitgaven.

Wat dichterbij bij huis, meldt Reuters (14/09/2015) dat de Deutsche Bank de intentie heeft 25% van haar werknemers af te stoten. Dit treft ongeveer 23.000 mensen. Deutsche Bank is een private bank, ook aanwezig in België en vooral niet te verwarren met de nationale bank van Duitsland, nml de Bundesbank. De Deutsche Bank kampt eveneens met tegenvallende resultaten maar heeft in het bijzonder een extreem grote blootstelling aan derivaten. Deze blootstelling is ongeveer 5 maal groter dan het totale BBP van de EU. Bij deze zijn spaarders bij Deutsche Bank gewaarschuwd.

De KBC maakt het wel erg bont, wanneer zij stelt dat ook de wereldconjunctuur aan de betere hand is. Leg dit uit aan de BRIC landen. Beweren dat de VS een bijna volledige werkgelegenheid heeft terwijl de tewerkstellingsgraad historisch laag is, is de waarheid geweld aan doen.

In het verleden hebben de betrokken autoriteiten de Belgische banken aangemaand hun klanten beter te informeren. Persoonlijk heb ik de indruk dat banken hun klanten dom houden of dit toch op z'n minst proberen te doen. Een studie  'Conjunctuur in Westerse economieën in goede doen' is de waarheid geweld aandoen. En dit enkel om de verkoop van aandelen aan te zwengelen. Verkoopadviezen zijn niet in het belang van de bank, want dan dalen de inkomsten uit effecten bewaring. En dus probeert men u aandelen te verlappen.

Aan u de keuze, gelooft u dat het goed gaat met de Europese economie en dat de vooruitzichten goed zijn ? Indien ja, volg het advies van de bank en koop aandelen.

Wanneer megabanken zoals Deutsche Bank en Unicredit zwaar het mes zetten in hun personeelsbestand en dus ook in hun activiteiten kan dit maar op 1 manier geïnterpreteerd worden, er is nog meer slecht weer op komst. Banken zijn nu eenmaal  conjunctuurgevoelige bedrijven.yp hier uw tekst

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0