The House Logo

Banca Monte dei Paschi di Siena (1472).

Door: JVC - TH - 24-12-2016

Ik wist het al aan de keukentafel deze week. Bij de koffie.  Gewoon de krant lezen.

Italië vind geen geld bij de bevolking ( leeg gemolken en meerdere malen bedrogen ) en ook niet meer bij de institutionele beleggers  en grotere banken ( die weten wel dat het in een zwart verdwijnt ) om de put bij Banca Monte dei Paschi di Siena ( MPS ), oudste bank ter wereld, te delgen voor nieuwjaar.

Dit alleen al moet een reden zijn om ’s even verder te denken over wat daar aan de hand is.

MPS is maar één bank en staat als voorbeeld voor de Italiaanse banksector als geheel.

MPS is de oudste bank ter wereld.

Knap. Zovele jaren, eeuwen zonder noemenswaardige problemen en de put in geduwd in de laatste decennia. Geweldig bestuur.

Nu niemand meer wil betalen voor een hopeloze zaak, ziet de staat zich genoodzaakt om in te springen en de bank gewoon over te nemen. Tot daar toe. Maar kan dat wel ? Is dat wel een oplossing ? Italië heeft al de een overheidsschuld van 135 % ( tweede hoogste na Griekenland ) en neemt er nu ’s ongeveer 20 miljard bij en een portefeuille met “ bad loans “.

Italiaanse banksector spant trouwens de kroon in Europa met 360 miljard euro aan slechte leningen. Leningen die niet terug betaald kunnen worden en die de balans van de banken in gevaar brengen. En bijgevolg ook de overheid die meestal garant staat bij zulke risico’s.

Maar wat met Europa hier ? Mag dit ? Kan dit ?

Bail-out’s mogen niet meer sinds begin dit jaar. Er moet naar binnen gekeken worden voor de redding.

Met andere woorden, de aandeelhouders en obligatiehouders. ( Bail-in ). En hier knelt het schoentje. Obligatiehouders zijn gewone mensen en kleine KMO’s, die wijsgemaakt werden dat dit een veilige belegging was. ( Waar hebben we dit nog gehoord )

Politici huiveren hiervan want kiezers zullen dit niet aanvaarden. Renzi wou een hervorming van de banken doorvoeren als onderdeel van een grotere hervorming en dit via een referendum. Maar had in zijn overmoed niet gerekend op de mening van de gewone man in de straat en werd terug gefloten. Dus doen ze maar wat niet mag. Een verdoken bail-out in de hoop dat Europa zwijgt. Omdat ze goed genoeg weten dat ze anders een crisis zonder weerga veroorzaken.

Denk je dat er één politicus, politica is die dit aan de kaak durft te stellen  ???? Misschien Verhofstadt ? De Gucht ? Juncker ? Moscovici, Europees commissaris verantwoordelijk voor Economische en financiële zaken ???

De eigen regels worden bij de eerste test overboord geworpen en er is geen weerstand.

Het lijkt me duidelijk dat er hier maar één richting uitgaat en dat is die naar beneden.

Good luck !  Speel veilig, koop goud en zilver

 

Prettige feesten.

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0