The House Logo

ACV pleit voor hogere belastingen...

Door: HD / TH - 28-05-2018

Nu 1 mei en Rerum Novarum ( Latijn : van nieuwe dingen ) voorbij zijn, bekijken we een voorstel van ACV voorzitter Leemans een beetje van naderbij

 

In “De Tijd” van 9 mei 2018 stelt Leemans (  voorzitter ACV ) dat een hogere belasting noodzakelijk is om het zorgapparaat te onderhouden. Dat voorstel transponeren naar een bedrijf zou volgend resultaat geven : we verhogen de prijs van het product en misschien maakt het bedrijf opnieuw winst. Het is gewoon kort door de bocht om zo maar in het wilde weg te pleiten voor hogere belastingen om het zorgapparaat draaiende te houden. Het is beter om eerst naar het zorgapparaat te kijken en daar in de grijpen. De mening van Leemans mag niet verwonderen. Het zorgapparaat is voor een groot deel in handen van de christelijke zuil. Leemans mag  op het eerste zicht een sympathieke vakbondsman lijken, hij is een manager die spreekt voor winstmaximalisatie  van de christelijke zorginstellingen.

 

De christelijke moraal is een moraal ontstaan in het Midden-Oosten, in een tijd en ruimte volledig vreemd aan onze hedendaagse samenleving. Van uit christelijk standpunt belastingen willen verhogen is immoreel, ook al is de intentie goed. Het is beter dat een godsdienst zich niet bemoeit met het bestuur van een land en haar instellingen. België behoort reeds tot de hoogste belaste landen ter wereld. En alleenstaanden in België zijn de hoogste belaste mensen in de wereld.

 

In de marge van Rerum Novarum werd ook geopperd om huurinkomsten te belasten. Vastgoed wordt reeds belast bij de aankoop, er is bovendien een belasting op het kadastraal inkomen en indien het vastgoed wordt verhuurd, is er een bijkomende belasting in de personenbelasting. Het ACV wil hier een 4de belasting aan toevoegen, de belasting op huurinkomsten.

 

Technisch gesproken hebben belastingen een herverdelend karakter. Griekenland was ooit kampioen in het herverdelen van belastinggeld, een belastingvoet van ongeveer 60 % van het BNP en toen is het land ook over kop gegaan. Hoge belastingen houden ook in dat de overheid bekwaam is om correct belastingen te innemen en deze te herverdelen. En hier knelt het schoentje, een overheid is niet echt bekwaam om een goed beleid te voeren. Denkt u maar aan pensioenen, veiligheid, milieu, open-grenzen, belastingen, justitie, wegeninfrastructuur, onderwijs, enz... Gelukkig dat de overheid niet instaat voor onze voedselvoorziening of we hadden allemaal honger.

 

Pleiten voor nog hogere belastingen in een land met zeer hoge belastingen, bovendien van uit christelijk standpunt is economisch dom en immoreel. Het steeds groter willen maken van de overheid ten nadele van privaat ondernemerschap is beslist niet de oplossing.

 

Van uit het standpunt van de Oostenrijkse school hebben we net een kleinere overheid nodig met een bloeiende private markt. 

 

 

 

https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/algemeen/acv-voorzitter-leemans-wil-algemene-sociale-bijdrage/10010517.html

 

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0