Goud is in de eerste plaats een verzekering

We krijgen wel eens de vraag 'hoeveel percent van mijn vermogen moet ik in goud investeren'? Dat is heel persoonlijk natuurlijk. Het is goed om te weten dat goud dient als verzekering. Het staat op de andere kant van de weegschaal om je andere beleggingen en investeringen in balans te houden.


Waarom die balans? Wel, de financiële wereld is meer dan ooit instabiel. We moeten je wellicht niet herinneren aan het Griekse faillissement, de Brexit of huidige instabiele relatie van Europa met Italië. De waarde van het papier geld is moeilijk in te schatten bovendien maken regeringen diepe schulden wat invloed heeft op de euro. Het is daarom niet zo gek om goud aan te kopen voor wanneer het slecht gaat op andere financiële vlakken. 


We vinden het slim om tussen de 5% - 20% van je vermogen te investeren in goud. Denk je dat 10% volstaat om je in te dekken bij financiële onzekerheid? Perfect! Het draait tenslotte om jouw portefeuille. De kunst is de juiste balans te vinden tussen fysiek goud en je andere investeringen. 


Maar waarom fysiek goud?

Dat is simpel. Enkel als je fysiek goud koopt ben je onafhankelijk van financiële instellingen. Wanneer het mis gaat (kijk maar naar het drama van Fortis) heb jij zelf je gouden muntstukken in handen en dat is onbetaalbaar in onze virtuele wereld. Uiteraard vertrouwen we erop dat het saldo op onze bankrekening en onze effectenrekening ook daadwerkelijk voorhanden is, maar is dat eigenlijk wel zo? We mogen gerust wat kritischer denken over ons financiële systeem. Daarom geloven wij in goud. Het zorgt voor een zelfzekerheid want je hebt je centen letterlijk in eigen handen. 


Af en toe krijgen we het antwoord: "... maar met gouden muntstukken kan je toch niet bij de bakker betalen?"Al is het een beetje kortzichtig, ze hebben natuurlijk wel gelijk. Je kan voor 10 frank Napoleon geen brood kopen bij de lokale bakker (niet doen hé want dan is het brood wel wat overprijst :-) ), maar goud is overal ter wereld verhandelbaar en daardoor veelzijdiger dan je papieren of online geld. De toekomst van goud

Vele mensen denken dat we een glazen bol bezitten. Stel je voor.. dan hadden we de wereld kunnen waarschuwen dat Trump president zou worden. ;-)

Jammer maar helaas, we kunnen dus niet inschatten wat de goudprijs zal doen. Zoals elke belegging kan goud ook fluctueren, maar eigenlijk is dat initieel niet zo van belang. Goud is een schaars metaal en heeft daardoor altijd een vaste waarde. Het vertrouwen in goud is groot en dat kan je ook zien in de geschiedenis van de goudprijs. 


10 jaar geleden betaalde je voor 1 kilo goud +/- €20.000, in 2008 (omwille van de bankencricis) begon de goudprijs te stijgen met in 2012 het absolute hoogtepunt van ongeveer €43 000 per kilogram. Sindsdien heeft de goudprijs zich gecorrigeerd naar €35 500, de prijs voor een kilo vandaag. Alles wijst erop dat de goudprijs moet stijgen maar het is geen geheim meer dat de financiële wereld gemanipuleerd wordt. Hier weiden we nog graag eens over uit in een volgend artikel! 

Uiteraard geloven we dat je op lange termijn altijd wint met goud. Natuurlijk willen we het liefst winst maken maar goud kopen als verzekering is in de eerste plaats een bescherming van je vermogen. 


Wat met jouw toekomst? 

Waarschijnlijk heb je zelf al nagedacht over jouw pensioen of hoe je iets waardevol kan nalaten. Op beide vlakken kan goud ook een enorme meerwaarde hebben. Pensioensparen of sparen voor je kinderen met behulp van gouden muntstukken, waarom niet? Wil je hier graag meer over weten?

Laat het weten via info@the-house.be of contacteer een van onze medewerkers in onze winkels te Brussel, Gent of Sint-Niklaas. We staan u graag te woord om meer te vertellen over de mogelijkheden.Heb je nog suggesties? Zijn er andere onderwerpen waar je meer over wilt weten? Of wil je gewoon nog iets met ons delen?

Aarzel niet ons te contacteren via onze facebookpagina of via mail info@the-house.be. We vinden het fijn al je vragen te beantwoorden!