The House Logo

0,10 % + 0,01 % = 0,11%

Door: TH / HD - 02-04-2016

Beste lezer, waarschijnlijk hebt u bovenstaande titel goed begrepen. Juist, de marktleider van het spaarboekje in België, BNP Parisbas Fortis heeft de rente laten dalen tot het wettelijk minimum. Een basisrente van 0,10 % en een getrouwheidspremie van 0,01%. Het woord getrouwheidspremie heeft nu een wrange nasmaak. Het is dan ook tijd om komaf te maken met deze "dubbele" vergoeding en er één intrestvoet van te maken, wat de transparantie van het spaarboekje ten goede zal komen.

Eén ding is duidelijk. Wie spaart via het spaarboekje kiest voor een bijna nul rendement. Op wie moet de spaarder boos zijn ?  Een beetje op de banken, maar vooral op de ECB en de overheid. Het is de beslissing van de ECB om de marktwerking volledig buiten spel te zetten en zoals het een communistische overheid past, de rentevoet te dicteren voor de eurozone. De banken kunnen niet anders dan dit dictaat ondergaan. Omdat de rentemarge (verschil rentevoet krediet - deposito) van de banken verder onder druk komt te staan, komt de winstgevendheid, van banken, eveneens onder druk te staan. De banken hebben net extra winst nodig om voldoende solvabel te zijn. De banken zullen andere inkomstenbronnen zoeken (en vinden !) en de consument zal het geweten hebben.

Bankdiensten zullen duurder worden.

Mensen die denken dat de gewaarborgde rente bij een groepsverzekering niet meer lager kan, zullen vroeg of laat ook het slachtoffer worden van deze lage rente politiek.

Kortom, waar de overheid (ECB) net een stabiliserende factor zou moeten zijn, komen de perfide effecten van de nul rente duidelijk naar boven. De nul rente tast onze maatschappij langzaam maar zeker aan. Vraag dit maar eens aan gepensioneerden die net rente nodig hebben om te overleven.

Kapitalisme is te belangrijk om over te laten aan een instelling als de ECB, die bovendien niet democratisch werd aangeduid door de bevolking. Bovendien staat de ECB, in de feiten, boven de wet. 

Laat u niet misleiden, koop goud en zilver.

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0